Slain wat krabu tu, aku wat gk tmyam smbil dbantu kwan aku..
Hepi aku bl kwn aku dtg..
Mna x nya, ada gk kwn aku nk borak2,
xda la sunyi..
Pling best bl kmi msak sma2..
Nice moment.. ;)
Dia ajr aku, kalo nk bsuh lauk2 bsah,
bsuh ngn grm tuk hlgkan hnyir n kuman..
Woo..mlunyer aku sbb x pnh tau..
Kalo gna asam/limau kasturi/tpung tu aku tau la..
Cm na pn mkasih la wat kwan baik aku tu Faiza sbb bg tip br kat aku..
n tmankan aku msak n shopping brg2 dpur..
Luv u so much..muaahhh..
2nd resipi yg aku msak ngn kwan aku ialah tomyam...
sila follow resipi kt bwh ni k...
Bhn2 Tom Yam
- Sbtg serai diketuk
- 7 biji cili padi ( jumlah cili ikut thap kpedasan yg korg nk)
- 1 bji bwang bsar
- 3 ulas bwg putih
- 3 bji tomato -1 biji shaja yg dkisar. 2 bji lg just potong 4 or 6 bahagian, bgntung pd saiz tomato
- Udang/Sotong/Daging/Ayam
- Sayuran : jagung muda, lobak merah, bunga kobis
- Halia stgah 2-3 cm diketuk
- Lengkuas kalo suka (tapi aku xpnah ltak sbb rmah aku jrang bli lengkuas)
- 1 cwan air asam jawa (ikut bp byak masam korg suka, tp jgn msam sgt)
- 2 sudu bsar santan
- 2 kping daun limau purut
- Perahan jus limau kasturi (stengah bji) -bleh gk kalo limau nipis
- 300-500 ml air (bgantung bp byk kuah korg nk)
- Garam n gula scukup rasa
- Kisar cili padi, bawang besar, bwang putih, dan 1 bji tomato. Bleh jga kalo hnya bberapa bji cili shja dkisar. 3-4 bji cili padi tu x dikisar dan trus dmasukkan dlm kuah nnti. Bgitu jga dgn bwang bsar, kalo suka bleh gna hnya separuh shja yg dkisar sparuh lg dibelah 2 dan dmsukkan trus dlm kuah nnti.
- Tumis bhn2 yg tlh dkisar td tanpa minyak smpai naik bau.
- Masukkan air asam jwa, serai, halia dan lengkuas, dan air.Biar smpai mndidih.
- Msukkan udang/sotong/ayam/daging. Kalo gna dging, tunggu smpai dging empuk.
- Masukkan daun limau purut, sayuran, perahan jus limau kasturi dan santan.
- Msukkan gula dan garam scukup rasa.
- Biarkan seketika, dan siap untuk dmakan..
Aku ngn Faiza..
Hope korg enjoy la rsipi ni
No comments:
Post a Comment