Kalo korg ni kaki ulam n krabu, leh la try resipi ni...
Bahan2:
- Buah putat muda 3/4 biji
- Seafood (udang/sotong)
- 1 bji bawang besar
- 2 sudu besar kerisik klapa
- 2 sudu besar santan
- 2 sudu besar sambal blacan (cili+blacan yg ditumbuk bersama).Kalo nk pdas lg, bleh tmbah.
- Perahan jus limau nipis/ kasturi
- Garam n gula scukup rasa
Cara2:
- Potong buah putat kpda 4 bhagian dan buang bijinya..Basuh buah tersebut, dan kmudian rebus. Jgn rebus terlalu lama, skadar smpai air mula mndidih. Toskan dan ketepikan..
- Rebus udang/ sotong..Kalo korg rebus sotong tu jgn lama2, nnti sotong liat..Toskan dan ktepikan..Bleh jga smpan sdikit air rebusan tu dlm 2 sudu besar tuk dgaul bsama krabu nnti..
- Hiris nipis2 dan kcik2 bwang besar. Buah putat yg telah drebus td jga dhiris nipis.Bgitu jga dgn sotong perlu dihiris..Kalo mggunakan udang, tidak perlula dipotong udang tersebut..
- Kmudian masukkan kerisik, santan, sambal blacan,sdikit jus perahan limau nipis/kasturi n garam scukup rasa kedalam bhn2 yg tlah dhiri dan dpotong td.
- Gaulkan ksemua bahan shingga mesra.
No comments:
Post a Comment